От 9 август до 22 септември, Галерия Swimming Pool   Изложбата Най-новите

...
От 9 август до 22 септември, Галерия Swimming Pool
 
Изложбата Най-новите
Коментари Харесай

"Най-новите малки картини на плувеца" Алцек Мишев вече са в родината му

От 9 август до 22 септември,
Галерия Swimming Pool

 

Изложбата „ Най-новите дребни картини на плувеца “ в столичната изложба Swimming Pool е първата изява на Алцек Мишев в България след заминаването му през 1971 година за Италия. Художникът, въпреки и част от международния арт авангард, до момента не е излагал свои произведения в родината си. Изложбата, която се открива на следващия ден, включва две групи oт произведения и два експозиционни аспекта. Първият е наименуван от създателя „ Абстрактни пейзажи ”, в които предумишлено бяга точно от абстракцията, а вторият е озаглавен „ Миражи и реминисценции “ и е извърнат към тематиките на някои от по-важните планове, осъществени от създателя в градска среда.

Личната биография на художника е тясно преплетена с креативната му. Роден е през 1940 година в Дупница. Завършва живопис в Художествената академия. През август 1971 година младият художник, решен твърдо да търси изява отвън догмите на социалистическия натурализъм, се озовава във водата в Копер, Словения. Идеята му е да преплува близо 15 км до Триест. Но не щеш ли инцидентно по пустия бряг минават двама старци и го поучават да излезе от водата, тъй като са видели няколко акули, необичайност за залива. Мишев потегля през планината и след към 40 часа блуждаене към този момент е в Италия. Там попада във вихъра на настоящото тогава концептуално изкуство. Изпъква с необичайния си метод да заобикаля аналитичното и да избира за творбите си заглавия, които могат да бъдат драматургично разиграни. Така европейската съвременна традиция се обогатява с неговия абсурден комизъм, самоирония, позиция, хармония и нравственос.

Плуването като знак на пътя му към новия свят се настанява трайно в съзнанието на създателя. През 1975-а e поканен на Trigon Biennale в Грац, където демонстрира фотографии „ Как може да се лети с плавници “ (по-късно в село, покрай Милано, в действителност се пробва да полeти с плавници, закачен сред два телеграфни стълба). Две години по-късно в една от огромните италиански галерии построява „ Плувен басейн “ с размери 15 x 5 x 1.30 м, където плува 100 дължини бътерфлай. През 1982 година осъществя плана " Преплуването на Атлантическия океан " - 12 изложения и пет дни плуване в басейна на лайнера Куин Елизабет II по линията Саут Хемптън (Англия) – Ню Йорк. През 1983 г.  прави „ Да преплуваш Милано ”: 100 плувци, нарисувани с четка върху хартия, всеки с величина 6 х 3 или 12 х 3 м, разлепени сред комерсиалните реклами. През 2000 година Мишев взе участие в Биеналето във Венеция с концерта „ Разпространяващата се истина на възприятието ”, изпълнен от образувания от него квинтет с импровизатори „ Плувците ”, който той дирижира, потънал в транспарантен резервоар и обграден от дребни рибки, измежду които той се гмурка.

Кураторката на изложбата и господарка на арт пространството Swimming Pool Виктория Драганова: " За нас изложбата е късмет да продължим да учим празния басейн като пространство на вероятното и невъзможното и да се опитаме да проследим историята на фантазиране на басейна, а в този момент и плуването, обратно в годините през мисленето на един създател, който усещаме толкоз непосредствен. Творчеството на Мишев е процедура на актуализиране, самоиронизиране и най-много изобретяване. С такива плувци басейните в никакъв случай не ще бъдат празни ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР